Εκπτώσεις στα προϊόντα αλλά και… στο πορτοφόλι του καταναλωτή

 

 

«Εναρκτήριο εμβατήριο» παίζεται για τις εκπτώσεις, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανακάμψει οικονομικά η αγορά από το ενδιαφέρον των καταναλωτών συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εκτεταμένο χρόνο που έχει δοθεί για αυτή τη δραστηριότητα, ξεκινώντας από της 8 Ιανουαρίου και λήγοντας στης 29 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, οι προσδοκώμενες χαμηλές τιμές των προσφερόμενων προϊόντων, φαίνεται να φέρουν απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια είτε των χειμερινών είτε των θερινών εκπτώσεων. Στην καλύτερη περίπτωση είναι της τάξης του 15%. Αυτός ο δείκτης ποσοστού ορίζει ουσιαστικά τις επαυξημένες υποχρεώσεις των καταστηματαρχών σε σχέση με πέρυσι, και ως συνέπεια έχει την πρόκληση οικονομική ζημιάς. Παρατηρείται επομένως η εξής συνέχεια των πραγμάτων. Ενώ οι προσφορές είναι υπαρκτές και αναμενόμενες, το αγοραστικό κοινό δεν δύναται να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών, καθώς οικονομικά είναι ασθενέστερο, όπως και η διάθεσή τους.

Η χρηματοοικονομική διαχείριση των καταναλωτών, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη ρευστότητα, ενώ τα καταστήματα παρέχουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν τους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδά τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπογραφή και παγίωση των Μνημονίων, ο όλο και αυξανόμενος πληθωρισμός, η υποτυπώδης επαύξηση των μισθών αλλά για να καλύψουν ουσιαστικά τα τρέχοντα έξοδα και τις λοιπές υποχρεώσεις, έχουν στερήσει από την ελληνική κοινωνία την συναισθηματική ικανοποίηση και την ψυχική και συνειδησιακή ηρεμία που θα έπρεπε να επικρατεί υπό άλλες συνθήκες. Η προσπάθεια κάλυψης αναγκών σε συνδυασμό με τα πρότυπα καταναλωτισμού και της απουσίας χρηματικής ρευστότητας είναι πτυχές που δεν συνδυάζονται. Έτσι ο μέσος καταναλωτής θα επιχειρήσει να ψωνίσει φθηνότερα από ό,τι συνήθως, ή και καθόλου.

Αυτό λέγεται υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας, και είναι μια απόδειξη μέσα από τις συνολικές αναταραχές που έχουν προκληθεί όλα αυτά τα έτη, και δεν αντιμετωπίζονται.

Παντελής Κυδώνης

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.